Tekstvak: Het Huis
Tekstvak: De Kamers
Tekstvak: De Tarieven

Het Dorpje

Tekstvak: De Omgeving
Tekstvak: Contact
Tekstvak: Home Page
Tekstvak: Welkom

De Kamers

Het Dorpje

Tekstvak: De Omgeving
Tekstvak: Contact
Tekstvak: Home Page
Tekstvak: Welkom

Het Huis

De Tarieven

Un des plus beaux villages

de France

Mornac sur Seudre

Mornac ligt aan de rand van het Seudre-estuarium, zo'n 10 km noordelijk van de badplaats Royan in het departement Charente-Maritime aan de Atlantisch kust. Het havenplaatsje Mornac sur Seudre staat vooral bekend als een van de mooiste dorpjes van Frankrijk, maar is tevens beroemd om zowel zijn oesterteelt als om de grote verscheidenheid aan beeldende kunstenaars die er wonen en werken.

Het dorpje is ontstaan uit een Neolithische oord dat in de Middeleeuwen werd versterkt om de belangrijke handelsroute tussen La Rochelle en Bordeaux te beschermen.

De kerk van Mornac staat op de resten van een Merovingische nederzetting. Dit  gedeeltelijk Romaans monument heeft een 12e eeuwse vroeg-Gotische Apsis, terwijl de kerktoren zelf op een ovalen onderbouw staat die gesteund wordt door vier bogen. Een vorm die nergens anders voorkomt in het historisch zo belangrijke Saintonge gebied.

Tot in de 17e eeuw was Mornac een vestingstadje. Het hield stand tegen de Engelsen tijdens het beleg in 1433, waarna, gedurende de godsdienstoorlogen, Katholieken en Hugenoten het er afwisselend voor het zeggen hadden.

Visserij, zoutwinning en oesterteelt hebben in de loop der eeuwen een onuitwisbaar stempel gedrukt op het uitgestrekte zoutwater-moerasgebied dat Mornac omgeeft. Het unieke natuurgebied is een paradijs voor vogel- en faunaliefhebbers, maar ook de gewone wandelaar of fietser geniet er van het heldere licht en de ongekende rust en ruimte.

 

Het is werkelijk een feest om door Mornac te wandelen. Het dorpje is een doolhof van kleurrijke kronkelende straatjes en steegjes die leiden naar de 14e eeuwse overdekte markt, de 12e eeuwse kerk of naar het eeuwenoude haventje met de uitnodigende restaurantjes langs de kade.

Slenter door die met stokrozen omzoomde straatjes en bezoek de winkeltjes en ateliers van de vele kunstenaars. 

Proef de producten van de streek in de specialiteitenzaakjes en wandel vervolgens langs de oesterwerkplaatsen naar de oever van de Seudre om daar te genieten van een uniek stuk natuurschoon…

Mornac sur Seudre is niet voor niets officieel geklasseerd als een van de 150 mooiste dorpjes van Frankrijk.